- Twee Democratische senatoren hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de betrokkenheid van Elon Mus bij contracten tussen de Amerikaanse overheid en zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.
- Ze wijzen op mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid doordat Musk met de Russische president Poetin en andere Russische functionarissen zou hebben gesproken.
- Musk reageerde op zijn socialemediaplatform X al op de kwestie: “Ik ga uitzoeken wie deze beschuldigingen uit en ze vernietigen.”
- Lees ook: Elon Musk krijgt er nóg een baan bij: efficiëntiebaas van Trump – deze 5 andere topfuncties heeft de techmiljardair
Twee Democratische senatoren in de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de betrokkenheid van techmiljardair Elon Musk bij contracten tussen de Amerikaanse overheid en zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Ze wijzen op mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid door vermeende contacten tussen Musk en de Russische president Vladimir Poetin en andere Russische functionarissen.
Zakenkrant The Wall Street Journal meldde een paar weken geleden dat Musk de afgelopen jaren meerdere malen van gedachten heeft gewisseld met Poetin over onder meer zaken, persoonlijke aangelegenheden en de politieke spanningen in de wereld.
De senatoren vragen het Amerikaanse van Defensie en het ministerie van Justitie te onderzoeken of de vermeende communicatie “moet leiden tot een herziening van de voortdurende betrokkenheid van Musk bij de contracten van SpaceX met de Amerikaanse overheid”.
“Deze relaties tussen een bekende Amerikaanse tegenstander en de heer Musk, die miljarden dollars aan Amerikaanse overheidsfinanciering ontvangt, roepen ernstige vragen op over de betrouwbaarheid van de heer Musk als overheidscontractant en houder van een veiligheidsmachtiging”, staat in een brief die is ondertekend door onder meer senator Jack Reed uit Rhode Island, tevens voorzitter van de senaatscommissie voor defensie. De andere senator achter de brief is Jeanne Shaheen uit New Hampshire.
Ondernemer Musk steeds meer verweven met Amerikaanse overheid
Vragen over de rol van de techmiljardair bij de Amerikaanse overheid en zijn toegang tot gevoelige informatie zullen waarschijnlijk alleen maar meer gewicht krijgen, als Donald Trump in januari aantreedt als president. Musk is een fervent Trump-aanhanger en nam recent al deel aan een gesprek van Trump met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Trump wil ook dat Musk bezuinigingen bij de overheid mede gaat vormgeven.
Musk reageerde op zijn socialemediaplatform X al op de kwestie: "Ik ga uitzoeken wie deze beschuldigingen uit en ze vernietigen."
Directeur Gwynne Shotwell van SpaceX uitte eerder op vrijdag al opnieuw kritiek op Amerikaanse toezichthouders. Ze stelde dat de goedkeuring van raketlanceringen gelijke tred moet houden met het innovatietempo van het bedrijf, dat onder meer satellieten naar de ruimte brengt.
Volgens bronnen van persbureau Bloomberg voert SpaceX momenteel voorlopige gesprekken om aandelen van huidige aandeelhouders te verkopen, wat de waarde van het bedrijf zou kunnen verhogen tot ongeveer 255 miljard dollar. Eerder werd het bedrijf al gewaardeerd op zo'n 210 miljard dollar, waarmee het de meest waardevolle private onderneming in de VS is.